Banbrytande Bach
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Banbrytande Bach

24 April 2024, 18:30
Konserthuset, Grünewaldsalen
Natalya Pasichnyk, piano/arr, och vokalensemblen Calmus från Leipzig

Dedikerad till: Vasyl Slipak. Operasångare och solist på Nationaloperan i Paris. Dödad av en rysk prickskytt nära Bahmut den 29 juni 2016.

Om Johann Sebastian Bach hade försett styckena i sitt ikoniska verk Das wohltemperierte Klavier med religiösa texter och vokalarrangemang, hur hade det då kunnat låta? I en unik och banbrytande tolkning, inspirerad av den ukrainsk-födda musikologen B. Jaworsky, går den framstående svensk-ukrainska pianisten Natalya Pasichnyk in i rollen som Bachs medskapare i ett nytt musikaliskt verk. Orden och rösterna sammanflätas med det instrumentala. Nyligen släpptes CD:n Rethinking the Well-Tempered Clavier (Navona Records) där hon samarbetar med den internationellt hyllade vokalensemblen Calmus från Leipzig, Bachs egna hemtrakter. Calmus gör med detta framträdande sin Stockholmsdebut. För scenografin står den kända svenska operaregissören Mira Bartov.

Read More
Tracing Ukraine - Jazz som motståndskraft
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Tracing Ukraine - Jazz som motståndskraft

25 April 2024, 19:00
Konserthuset, Grünewaldsalen, Stockholm
Benjamin Schmid Jazz-Quartet

Dedikerad till: Serhii Artemov. Jazzmusiker och kompositör. Dödad under granatbeskjutning i Bakhmut den 18 april 2023.

The Benjamin Schmid Jazz-Quartet framför här sitt hyllade program Gypsy and Groove, som blandar jazzimprovisationer över såväl klassisk musik som ukrainska folkmelodier. Med rötterna i förtryckta människors gemensamma upplevelser möts jazz och ukrainsk folkmusik och skapar ett uttryck för kulturell motståndskraft och identitet. Titeln Tracing Ukraine uttrycker indirekt festivalens övergripande tema om Ukrainas plats i Europa. Benjamin Schmid Jazz-Quartets tolkningar och avspända interaktioner imponerar som alltid med sin precision, spelglädje och spontanitet. Benjamin Schmid har sedan debuten 1986 på Salzburg Festival som Yehudi Menuhins solopartner utvecklats till en vår tids viktigaste violinister.

Read More
Dikter - En Antologi för Ukraina
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Dikter - En Antologi för Ukraina

26 April 2024, 18:00
Rumänska Kulturinstitutet
Poeterna Claudio Komartin och Bengt Berg, pianisten Anna Avramidou och skådespelaren Johan Fagerudd

Dedikerad till: Hlib Babich. Poet och författare av mer än 500 dikter och sånger. Dödad i en mindetonation nära Izyum, i Kharkiv regionen, 29 juli 2022.

Poesin har med sin unika förmåga att framkalla starka bilder och känslomässiga uttryck alltid varit ett kraftfullt och självklart medel för motstånd. Det ukrainska motståndet uttryckt genom poesi har en lång historia. Den har skänkt tröst, inspiration och hopp till dem som står i den bokstavliga och bildliga frontlinjen. Vid Ukrainas västra gräns har många rumänska poeter genom sina verk uttryckt solidaritet för sitt grannland. Claudiu Komartin är en av dem. Den nationella poesitraditionen i Rumänien är så stark att det till och med finns ett talesätt som säger att ”rumäner är födda poeter”. Här i Sverige publicerade poeten Bengt Berg sin antologi Under Ukrainas blåa himmel kort efter invasionen 2022. Vid detta evenemang hyllar vi det poetiska motståndets internationella solidaritet tillsammans med den rumänske poeten Claudiu Komartin och den svenske poeten Bengt Berg till musik av cypriotiska pianisten och stjärnskottet Anna Avramidou. Skådespelaren Johan Fagerudd läser dikterna.

Read More
Att tjäna sitt folk – Nationalromantik i Rysslands skugga
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Att tjäna sitt folk – Nationalromantik i Rysslands skugga

27 April 2024, 18:00
Finlandsinstitutet
Solister från Polska Nationaloperan: Magdalena Lucjan, sopran, Zuzanna Nalewajek, mezzosopran, Nazar Mykulyak, baryton, Sophia Munoz, piano

Dedikerad till: Bohdan Solomka. Solist i Rivne Regional Philharmonic Orchestra. Dödad 20 januari, 2024, då han stred i ett slag nära Zaporizhzhia.

Programmet innehåller sånger av tre exceptionella kompositörer och ”musikaliska patriarker” för sina respektive länder: Polens Stanisław Moniuszko, Ukrainas Mykola Lysenko och Finlands Jean Sibelius. Var och en skapade de en nationell skola som förenade folklore och europeisk kanon. Detta gällde i synnerhet inom sången, som alla tre älskade passionerat och ofta använde i sitt arbete. Alla tre fick musikutbildning på allra högsta nivå i Tyskland, det land som producerade de främsta mästarna inom den vokala konsten. Men kanske är den viktigaste gemensamma nämnaren för Moniuszko, Lysenko och Sibelius att de verkade i en svår geopolitisk situation i länder som direkt eller indirekt dominerades av Ryssland. Trots detta, eller just därför, såg de som sin främsta musikaliska livsgärning att tjäna sitt folk genom bevarandet av folkets odödliga själ och i formandet av dess identitet. Konsertens solister ingår i operastudion vid Polska Nationaloperan. Pianisten Sophia Munoz är utexaminerad från Lindemann Young Artist Program vid Metropolitan Opera i New York och verksam vid Dallas Opera.

Read More
Europas glömda Jerusalem - Den mångkulturella metropolen Lviv
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Europas glömda Jerusalem - Den mångkulturella metropolen Lviv

28 April 2024, 15:00
Barockhallen, Historiska museet
Magdalena Lucjan, sopran, Nazar Plyska, violin, Sophia Munoz, piano

Dedikerad till: Andriy Chepil, saxofonist. Dödad 28 juni 2023 då han deltog i en stormning av en fiendepostering nära byn Robotyne i närheten av Zaporizhzhia.

Staden Lviv i västra Ukraina, kallad Europas Jerusalem, var en gång en av Europas främsta mångkulturella metropoler. I denna spännande musikaliska resa genom historien och kulturen lär vi känna stadens rika och komplexa historia. Ciceron är Natalya Pasichnyk, konsertpianist och direktor för Ukrainska Institutet, själv uppvuxen i Lviv. Musikinslagen framförs av violinisten Nazar Plyska från Mozarteum I Salzburg, pianisten Sophia Munoz från Dallas Opera och sopranen Magdalena Lucjan från Polska Nationaloperan i Warszawa.

Read More
Den andra halvan av drömmen - Två stora poeter med döden som följeslagare
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Den andra halvan av drömmen - Två stora poeter med döden som följeslagare

29 April 2024, 19:00
Confidencen, Stockholm
Dansföreställning med koreografi av Clairemarie Osta och Joseph Sturdy till musik av Simon Bång framförd av dansare från Kungliga Baletten, Focus Dance och elever från Kungliga Svenska Balettskolan. Diktläsning av Samuel Fröler och Tetiana Raida.

Dedikerad till: Oleksandr Shapoval. Solodansör på Ukrainas Nationalopera. Dödad 12 september 2022 under striderna nära Mayorsk i Donetsk regionen.

En dansföreställning baserad på dikter av franska Alicia Gallienne och ukrainska Lesya Ukrainka, två oerhört begåvade kvinnliga poeter som båda dog unga i medfödda sjukdomar. Dansföreställningen är en konstnärlig reflektion över poesin som skapades av dessa två kvinnor som, trots att de levde med hundra års mellanrum och på vitt skilda platser, delade samma smärta. Föreställningen är koreograferad av Clairemarie Osta och Joseph Sturdy, stjärndansare vid Operan i Paris, till specialkomponerad musik av cellisten Simon Bång och framförs av elever från Kungliga Svenska Balettskolan. Diktläsning av Samuel Fröler och Tetiana Raida.

Read More
På gemensamma färdvägar - Italiensk och Ukrainsk barockmusik
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

På gemensamma färdvägar - Italiensk och Ukrainsk barockmusik

30 April 2024, 18:00
Italienska Kulturinstitutet
Ensemble L’arte dell’Arco

Dedikerad till: Oleksandr Yurov. Lärare vid Kherson Musikskola. Dödad av en rysk kula under strid, 28 september 2023.

Den internationellt erkända Ensemble L'arte dell'Arco bjuder in oss till en resa genom barockrepertoarens gömda pärlor, med både italienska och ukrainska tonsättare. Bland konsertens höjdpunkter finns den ukrainske tonsättaren Maksym Berezovskij, som ofta beskrivs som Ukrainas Mozart - både på grund av den stilistiska likheten i deras musik och deras personliga öde: de var båda underbarn, båda blev medlemmar av Bolognaakademien med några månaders mellanrum, och båda deras död är omgärdad av konspirationer. En stor del av Berezovskijs verk gick tragiskt nog förlorat, men denna konsert kommer att presentera några av de instrumentala verk som överlevde.

Read More
Filmvisning: “Olga”
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Filmvisning: “Olga”

2 Maj 2024, 18:00
Zita Folkets Bio, Stockholm

Dedikerad till: Pavlo Li, filmskådespelare. Dödades 6 mars 2022 då han försvarade staden Irpen. Han skyddade ett barn med sin kropp och blev dödligt sårad.

Den 15-åriga ukrainska gymnasten Olga anländer 2013 till Schweiz för att förbereda sig för EM och OS. Men när Euromaidan-protesterna startar ifrågasätts hennes beslut. Ska hon stanna eller återvända till sin familj? Med känslighet och styrka låter filmen publiken uppleva de händelser som på ett tragiskt sätt fortsätter att skaka Europa i dess grundvalar.

Read More
Gammalsvenskby i ord och ton - Berättelser och rekonstruerad musik
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Gammalsvenskby i ord och ton - Berättelser och rekonstruerad musik

3 Maj 2024, 15:00 och 16:00
Armémuseum, Stockholm
Sofia Hoas, berättare, Peter Eriksson, viola

Dedikerad till: Serhiy Pushcenko. Grafisk konstnär, målare, kulturexpert och författare. Skapare av över 900 konstverk. Dödad 2 mars 2022 under strid med ockupanterna i Vasylkiv i Kyivregionen.

En specialvisning av Armémuseums utställning Korsvägar: Sverige-Ukraina genom 100 år med fokus på Gammalsvenskby i Ukraina. Byn är en del av Zmijivka i Cherson-­regionen invid Dnipros strand. Byns namn kommer av att den bebos av svenskbybor; ättlingar till tvångsförflyttade estlandssvenskar, varav vissa fortfarande talar en svensk dialekt. Vi får höra rekonstruerad musik från arkiven och berättelser från byn utifrån olika föremål. Musiken har rekonstruerats utifrån den enda bevarade inspelningen med en svensk spelman från Gammalsvenskby. Den nyupptäckta nspelningen förvaras nu hos Riksarkivet. Musiken rekonstruerades och framförs av Peter Eriksson, altviolinist från Kungliga Filharmonikerna och även festivaldirektör. Historisk ciceron för kvällen är Sofia Hoas, kulturarvsutvecklare på Gotlands Museum och ordförande för föreningen Svenskbyborna. Sofia blev nyligen utsedd till ”Årets gotlänning” för sina insatser för Gammalsvenskby.

Read More
Unga Ukrainska Pianotalanger - Prisceremoni av Anders Wall-priset
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Unga Ukrainska Pianotalanger - Prisceremoni av Anders Wall-priset

4 Maj 2024, 16:00
Västerlövsta Kyrka, Heby
Pianisterna Roman Fediurko och Anton Bondarenko

Dedikerad till: Roman Barvinok. Violinist. Dödad av en projektil i skyttegraven 20 augusti 2022, nära byn Pisky i Donetskregionen.

Anders Walls Stiftelse har tillsammans med Västerlöfsta kyrkas musikstiftelse instiftat två årliga stipendier på 50 000 kronor vardera till unga framstående ukrainska pianister. De första pristagarna av Anders Walls Västerlöfsta-stipendier är Roman Fediurko, 19, från Kyiv och Anton Bondarenko, 21, från Zaporizhia. Prisutdelningen sker vid en konsert med stipendiaterna i Västerlövsta kyrka i Heby.

Read More
Zemlia Pisnia – Jordens sång
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Zemlia Pisnia – Jordens sång

6 Maj 2024, 19:00
Stallet
Teater Word & Voice: Art director - Nataliia Polovynka; Anastasiya-Yaroslava Tsetnar; Khrystyna Silivon.

Dedikerad till: Vasyl Kuharskyi. Teater och filmskådespelare. Skadades allvarligt under strid in september 2023 och dog av sina skador på ett sjukhus i Kyiv den 7 december 2023.

I föreställningen Zemlia Pisnia – Jordens sång är det den ukrainska sången som är huvudaktören. Den är poesin, kunskapens fästning och våra förfäders röster, de som till oss överlämnade djupa hemligheter om liv, födelse och död. Vilka är dessa röster som kan sjunga genom oss? Word & Voice är en modern teaterensemble från Lviv som skapar teater- och musikföreställningar med stark koppling till den levande ukrainska folktraditionen. De tre huvudsakliga verksamhetsområdena för Word & Voice är utbildning, konstnärlig forskning och teater.

Read More
Grand final med världspremiär: Songs of Fate and Hope
Nikolina Jönsson Nikolina Jönsson

Grand final med världspremiär: Songs of Fate and Hope

7 Maj 2024, 19:00
Konserthuset, Stockholm
Gidon Kremer och Kremerata Baltica

Dedikerad till: Konstiantyn Starovytskyi. Dirigent för Kyivs Operaorkester. Dödad 5 april 2023 i ett ryskt granatanfall i Kramatorskområdet.

Den världsberömde lettiske violinisten Gidon Kremer och hans kammarorkester Kremerata Baltica presenterar här ett nytt, unikt program – Songs of Fate and Hope. Utöver verk av Arvo Pärt, Valentyn Silvestrov and Astor Piazzolla framförs musik av nutida lettiska, litauiska och estniska tonsättare specialskriven för Gidon Kremer och Kremerata Balticas senaste CD-inspelning Songs of Fate. Gästartister är en barnkör från Adolf Fredriks Musikklasser Farsta, Natalya Pasichnyk, Theatre “World and Voice”: Nataliia Polovynka; Anastasiya-Yaroslava Tsetnar; Khrystyna Silivon. Programmet kulminerar med världspremiären av det specialbeställda stycket My evening star arise upon the hill, We shall talk quietly In captivity together, inspirerat av den ukrainske poeten Taras Shevchenko och komponerat av Bohdana Frolyak, en av de främsta ukrainska kvinnliga tonsättarna.  

Read More