Bondi Vesolovskyj och hans tangohits från mellankrigstidens Lviv
6 maj 2025, 19:00, Stallet – Världens musik, Stockholm
En hyllning till den ukrainska tangon! De främsta verken av Bondi (Bohdan) Vesolovsky framförs av Mariia Stokolias, forskare och sångare från Nationella Musikkonservatoriet i Lviv, och Orquesta Tangarte från Malmö. Mariia Stokolias berättar om Vesolovskyj och redogör också för den historiska kontexten och för tangomusikens roll i den stadskultur som växte fram under mellankrigstiden i Lviv.
Bohdan Vesolovskyj (1914-1971), tonsättare och poet, var en pionjär inom ukrainsk estradmusik på 1930-talet och följde de nya strömningarna inom europeisk musikkultur. Han hade förmånen att studera för Lvivs främsta musikmästare – Stanislav Ljudkevytj, Volodymyr Barvinskyj och Mykola Kolessa. Vesolovskyj ingick i jazzkapellet Jabtjo-jazz och skrev både text och musik till ett stort antal populära tango-, foxtrot- och valsstycken. Han var en stor idol för Lvivs ungdom, men avsaknaden av en självständig ukrainsk stat begränsade hans möjligheter att uppnå sin fulla potential i hemlandet. År 1938 anslöt sig Vesolovskyj som frivillig till de ukrainska styrkor som kämpade för Ukrainas frihet och musikgruppen upplöstes. Efter det att frihetskampen slagits ned kunde han inte längre återvända till Lviv utan att riskera att avrättas. Han flydde till Wien med bara noter och ett album med fotografier i bagaget och lyckades efter några år emigrera till Kanada, där han på nytt blev en folkkär musiker. I Sovjetunionen var Vesolovskyjs sånger förbjudna.
Mariia Stokolias är en ukrainsk sångerska, pianist och musikpedagog inom jazz och populärmusik. Hon föddes i Lviv 1980 och är utbildad vid Mykola Lysenko Lviv National Music Academy, där hon nu både undervisar och forskar. Hon har bl.a. framträtt på Lvivs operahus och filharmoni och genomfört soloprojektet Our Flower tillägnat den legendariska ukrainsk-amerikanska sångerskan Kvitka Tsisyk. Sedan 2015 samarbetar Mariia Stokolias med bandet Medorkestra. Hon forskar om tidig 1900-talsjazz och folksånger från Ukraina som hon återupplivar med fokus på autentiska arrangemang. Det har resulterat i flera konserter, däribland hennes originalprojekt And Jazz Flows med musikaliska mästerverk av bland andra Bohdan Vesolovskyi, Anatol Kos-Anatolskyi, Oleksandr Bilash och Volodymyr Vermenych, som presenterades i samband med festivalen Lviv Jazz Days.
Ostap Maichyk är en ukrainsk pianist och dirigent som hedrats med titeln Honorary Artist of Ukraine. Han är professor och vicerektor för området vetenskapligt, pedagogiskt och kreativt arbete samt internationella relationer vid Nationella Musikkonservatoriet i Lviv, där han även grundade institutionen för jazz och populärmusik och var dess första chef. Ostap Maichyk har lett en rad master classes i Kina, där han utnämnts till hedersprofessor i musik vid universiteten i Weifang och Liaocheng. Som medlem i olika vokal- och instrumentalensembler, däribland ensemblen Vatra, har han turnerat i Australien, Kanada och Europa. Han har författat monografin My Song – My Weapon – I Will Surrender to No One tillägnad Ivan Maichyk liv och verk och skapat projektet Author's Concerts of I. Maichyk. Han har också sammanställt sångsamlingen Ihor Bilozir. Songs.
Juanjo Passo är en argentinsk bandoneonist, gitarrist, sångare och orkesterchef från Buenos Aires. Han växte upp med tango och började som sextonåring framträda som gitarrist tillsammans med sin tangosjungande far. Juanjo Passo har lett kurser och workshops inom tango på Musikhögskolan i Malmö, där han även har gått en masterutbildning i världsmusik. 1999 grundade han Orquesta Tangarte, en argentinsk-svensk tangoorkester som fokuserar på tangon från Rio de la Plata med en varierad repertoar från 1940- och 1950-talet och fram tills idag. De har speciellt för festivalen inkluderat ukrainsk tango från 1930-talet i sin repertoar och skapat nya arrangemang tillsammans med ukrainska musiker.