Kazymyr Malevytj och ukrainsk modernism

2 maj 2025, 15:00, Nationalmuseum

”Jag kände en allt starkare dragning till Kyiv. Kyiv förblev unik i mitt minne – dess byggnader av färgglada tegelstenar, det kuperade landskapet, Dniprofloden, de avlägsna horisonterna, ångfartygen. Hela dess liv påverkade mig mer och mer.” - Kazymyr Malevytj

Ett program med samtal och musik tillägnat den store ukrainske konstnären och avantgardisten Kazymyr Malevytj och den omvälvande perioden i början av 1900-talet, då konstnärliga revolutioner formade den moderna ukrainska identiteten. Samtalet tar upp Malevytjs betydelse för den europeiska modernismens utveckling, hans ukrainska identitet och hans inflytande på senare generationers konstnärer.

I samtalet medverkar:

Tetyana Filevska, författare och forskare samt medgrundare av Malevytj-instityutet och konstnärlig direktör av Ukrainska Institutet i Kyiv.

Moderator: Anna Maria Bernitz, författare och senior projektledare på Svenska Institutet.

Vi får också höra musik av Borys Lyatoshynsky (1895–1968), en ikonisk gestalt inom ukrainsk musik och en av grundarna av den musikaliska modernismen i Ukraina. Utdrag ur hans Sonat för violin och piano, op. 19, kommer att framföras av violinisten Sofia Kolupov och pianisten Francisco Vilar.

Kazymyr Malevytj (1879–1935) levde och verkade under en av de mest turbulenta perioderna i ukrainsk 1900-talshistoria. Även om han är mest känd för sitt abstrakta arbete inspirerades han av olika konströrelser på sin tid, inklusive impressionism, symbolism, fauvism och kubism. Hans bildspråk var också influerat av ukrainsk folkkonst. Malevytj var också en inflytelserik lärare och en passionerad förespråkare för den ”nya” konsten. Hans Svart kvadrat från 1915 är en ikon inom modernismen. Malevytj kallade målningen för ”formens nollpunkt” eftersom den, enligt honom, markerade slutet på den mimetiska traditionen och början på ett nytt bildspråk, baserat på formens och färgens renhet, fritt från alla kopplingar till den materiella världen.

Borys Lyatoshynsky (1895–1968) skrev “som kompositör är jag död och jag vet ej när jag kommer att återuppstå” i ett brev till en vän sedan de sovjetiska myndigheterna förbjudit framförandet av hans musik. Han anklagades för ”formalism” och ”dysterhet” främmande för den ”sanna sovjetiska verkligheten”. Borys Lyatoshynsky, född i Zjytomyr, studerade för Reinhold Glière i Kyiv, men hans kraftfulla tonspråk har framför allt influerats av Wagner och Mahler. Lyatoshynskys tredje symfoni – ett rekviem – är filosofisk, dissonant och mättad med förkrossande tragik. Symfonin, som förbjöds i det Sovjet-ockuperade Ukraina, betraktas idag som ett genialt verk, ofta jämfört med Mahlers stora symfonier. Lyatoshynskys Sonat för violin och piano op. 19 är den mest karakteristiska gestaltningen av existentialismen i kompositörens verk och inte bara en vändpunkt i kompositörens eget konstnärskap, utan också den viktigaste länken i utvecklingen av den ”ukrainska sonaten”-genren.

Tetiana Filevska är konstnärlig ledare för Ukrainska Institutet i Kyiv som arbetar för att stärka Ukraina genom kulturell diplomati. I över 20 år har hon varit verksam inom kultursektorn som curator, konstansvarig, författare och forskare inom ukrainsk 1900-talskonst. Hon är medgrundare av den ideella organisationen Malevich Institute i Kyiv och författare till böckerna Kazimir Malevich. Kyiv period 1928-1930, Kazimir Malevich. Kyiv aspect och Dmytro Gorbachev. Cases. Hon undervisar också vid Katolska universitetet och Diplomatiska akademin i Ukraina.

Anna Maria Bernitz är konsthistoriker, författare och senior projektledare vid Svenska institutet. Hon har en masterexamen från Sorbonne Paris IV, där ämnet för hennes magisteruppsats var Hilma af Klint och den första abstrakta konstens andliga bakgrund. Anna Maria Bernitz har mångårig erfarenhet av internationellt kulturutbyte och har flera gånger varit verksam i Ukraina. Idag leder hon projekt som främjar kulturellt samarbete.



Sofia Kolupov
, brittisk-ukrainsk violinist med masterexamen från Kungliga Musikhögskolan, är en etablerad solist och kammarmusiker med framträdanden på konsertscener som Wigmore Hall och Royal Festival Hall. Sofia spelar på en Bussetto-violin från 1670-talet som utlånats till henne av David Roth (Allegri Quartet) via Benslow Music Instrument Loan Scheme.



Francisco Vilar
, pianist från Portugal, är känd för sin uttrycksfulla spelstil och sin starka scennärvaro. Han tog examen med högsta betyg från Royal College of Music i London och har framträtt som solist med flera olika orkestrar i Europa. Han är för närvarande baserad i Berlin, där han studerar för en prestigefull Konzertexamen vid Universität der Künste.

Previous
Previous

Öppningskonsert! European Festival: Ukrainian Spring 2025

Next
Next

Ukrainian Piano Awards: Prisutdelning och konsert