Gammalsvenskby i ord och ton - Berättelser och rekonstruerad musik

3 Maj 2024, 2 visningar, 15:00 och 16:00, Armémuseum, Stockholm
Sofia Hoas, berättare, Peter Eriksson, viola

Dedikerad till: Serhiy Pushcenko. Grafisk konstnär, målare, kulturexpert och författare. Skapare av över 900 konstverk. Dödad 2 mars 2022 under strid med ockupanterna i Vasylkiv i Kyivregionen.

En specialvisning av Armémuseums utställning Korsvägar: Sverige – Ukraina genom 1000 år med fokus på Gammalsvenskby i Ukraina. Byn är en del av Zmijivka i Cherson-­regionen invid Dnipros strand. Byns namn kommer av att den bebos av svenskbybor; ättlingar till tvångsförflyttade estlandssvenskar, varav vissa fortfarande talar en svensk dialekt. Vi får höra rekonstruerad musik från arkiven och berättelser från byn utifrån olika föremål.

Utifrån den enda bevarade inspelningen med en svensk spelman från Gammalsvenskby har Peter Eriksson, altviolinist från Kungliga Filharmonikerna och även festivaldirektör, gjort en rekonstruktion av musiken, som han framför här. Den ny upptäckta inspelningen förvaras idag hos Riksarkivet. Historisk ciceron för kvällen är Sofia Hoas, kulturarvsutvecklare på Gotlands Museum och ordförande för föreningen Svenskbyborna. Sofia blev nyligen utsedd till ”Årets gotlänning” för sina insatser för Gammalsvenskby.

Utställningen Korsvägar: Sverige–Ukraina genom 1000 år tar avstamp i arkeologiska fynd från vikinga­tiden och äktenskapet mellan den svenska prinsessan Ingegerd Olofsdotter och kung Jaroslav I av Kyiv och leder genom 1600- och 1700-talens politiska allianser, till exempel Karl XII:s allians med kosackledaren Mazepa i början av 1700-talet, fram till människorna i Gammalsvenskby och dagens krigssituation.

Sofia Hoas

Peter Eriksson

Previous
Previous

Filmvisning: “Olga”

Next
Next

Unga Ukrainska Pianotalanger - Prisceremoni av Anders Wall-priset