Den andra halvan av drömmen - Två stora poeter med döden som följeslagare

29 April 2024, 19:00, Confidencen, Stockholm
Dansföreställning med koreografi av Clairemarie Osta och Joseph Sturdy till musik av Simon Bång framförd av dansare från Kungliga Baletten, Focus Dance och elever från Kungliga Svenska Balettskolan. Diktläsning av Samuel
Fröler och Tetiana Raida.

Dedikerad till: Oleksandr Shapoval. Solodansör på Ukrainas Nationalopera. Dödad 12 september 2022 under striderna nära Mayorsk i Donetsk regionen.

En dansföreställning baserad på dikter av franska Alicia Gallienne och ukrainska Lesya Ukrainka, två oerhört begåvade kvinnliga poeter som båda dog unga i medfödda sjukdomar. Dansföreställningen är en konstnärlig reflektion över poesin som skapades av dessa två kvinnor som, trots att de levde med hundra års mellanrum och på vitt skilda platser, delade samma smärta. Föreställningen är koreograferad av Clairemarie Osta och Joseph Sturdy, till specialkomponerad musik av cellisten Simon Bång och framförd av dansare från Kungliga Baletten, Focus Dance och elever från Kungliga Svenska Balettskolan. Diktläsning av Samuel Fröler och Tetiana Raida.

Lesya Ukrainka (1871-1913), pseudonym för Larysa Kosach, är en av Ukrainas mest kända poeter och författare och en centralgestalt inom ukrainsk kultur. Hon skapade en stor mängd noveller, poem, dikter och teaterpjäser. Många offentliga platser och teatrar i Ukraina är uppkallade efter henne. I sina dikter sammankopplar hon sin egen smärta och kampen mot sjukdomen med smärtan hos det ukrainska folket och kampen för det älskade hemlandet.

Alicia Galliennes (1970–1990) postuma dikter om liv och kärlek, smärta och död talar om en stor diktare i vardande som till och med kunde ha blivit en av sin generations största poeter. När dikterna trettio år efter hennes död publicerades i Frankrike 2020 med titeln L'Autre moitié du songe m'appartient hyllades de unisont. 2023 gavs diktsamlingen Den andra halvan av drömmen är min ut på svenska (Elisabeth Grate Bokförlag).

Clairemarie Osta utsågs till stjärndansare vid Paris Opera Ballet 2002. Hon vann sina första balettpriser vid Conservatoire National Supérieur de Paris och Conservatoire Régional de Nice och var som barn fransk mästare I steppdans. Hon vann Grand prix i Mediterranean Competition i Grasse (France) och Prix de technique et interpretation och bronsmedalj i Varna (Bulgaria). Clairemarie Osta har arbetat med Carolyn Carlson, John Neumeier, Jiri Kylian och Jerome Robbins och har inspirerat många framstående koreografer som skapat roller särskilt för henne. Clairemarie Osta är medgrundare (2015) av LAAC, L’Atelier d’Art Chorégraphique vid Théâtre des Champs-Elysées. Hon är medlem av Association Française des Maitres en Danse Classique och var 2018-2022 balettchef för Kungliga Balettskolan i Stockholm. Clairemarie Osta har engagerats i utbildningen av danslärare på inbjudan av Stockholms universitet. Hon undervisar också i balett vid vid operan I Rom, Boston Ballet, Kungliga Balettskolan i Stockholm, John Cranko School och den finska balettskolan. Hon hjälper också dansarna vid Paris Opera Ballet I deras förberedelser för den interna promotionstävlingen. Clairemarie Osta har mottagit flera franska hedersutmärkelser: Chevalier de I’Ordre de Ia Légion d’Honneur, Chevalier des Arts et Lettres och Officer de l’Ordre du mérite.

Joseph Sturdy är född i London och uppvuxen i Cambridge. Han fick sin dans utbildningen vid Royal Ballet school London. Han har varit dansare vid The Royal Ballet London, Ballet Classico de Zaragoza och Deutcher oper Berlin och Bejart Ballet Lausanne . Han har även en av grundarna för den modernt dans company Linga Dans Lausanne. Sedan 1997 inleddes ett samabetet med Marie Larsson Sturdy och Paret grundade Focus dance med bas i Uppsala. Joseph har koreograferat närmare 50 tal verk både för kompaniet och andra kompanier. 2021 skapat han " Sonatra " för Kungliga Baletten och sen 2022 är Balettmästare med Kungliga Baletten.

Foto: Elias Gammelgård

Simon Bång har en masterexamen i orkesterdirigering från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för prof. B Tommy Andersson och avancerade diplomstudier i dirigering med fokus på nutida musik vid Conservatorio della Svizzera Italiana i Lugano. Han föddes i Stockholm och påbörjade vid sjutton års ålder sina cellostudier på Musikhögskolan i Malmö hos prof. Mats Rondin. Han solistdebuterade tillsammans med Malmö Symfoniorkester 2014 med Prokofievs Sinfonia Concertante. Han har dirigerat ensembler som Norrköpings Symfoniorkester, Musica Vitae, DR VokalEnsemblet, Marinens musikkår, Armens musikkår, Maltas filharmoniska orkester, Gävles symfoniorkester och Sydvästtyska kammarorkestern. Han har även dirigerat flera ledande ensembler för nutida musik som KammarensembleN, New European Ensemble och Norrbotten NEO. Under våren 2019 och hösten 2020 var Simon Bång assisterande dirigent vid Norrlandsoperan och 2022 vid Confidencen Opera & Music Festival. Han är nu dirigent för IC Ensemble. Simon arbetar också som musikredaktör på Sveriges Radio P2. Som kompositör har Simon arbetat med både kammar- och orkestermusik och han har ett stort intresse för musik för dans. Han är aktuell med både större balett- och musikalprojekt och i april i uruppförs Simon Bångs nyskrivna musik till tidig stumfilm på biografen Zita.

Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm har utbildat professionella balettdansare sedan 1981. Som en av de ledande balettskolorna i norra Europa fullföljer Kungliga Balettskolan en lång tradition av klassisk balett. Skolan samarbetar med Sveriges främsta teatrar och danskompanier, såsom Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Skånes Dansteater, Regionteater Väst, Dansens Hus m.fl.

Samuel Fröler är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. Han har varit engagerad vid Stockholms stadsteater sedan 1984, men det var året efter som han började att arbeta som skådespelare. Samuel blev känd för svenska folket som flygaren Gösta Nilsson i tv-serien Tre kärlekar, men det definitiva genombrottet kom då han spelade huvudrollen i tv-serien Skärgårdsdoktorn och Strandhotellet. På tv och film har Samuel även medverkat i Livvakterna, Det grovmaskiga nätet, Den goda viljan och Enskilda samtal. Han har också gett ut en soloskiva: Blunda mig till ljus igen. Fröler belönades med en Kristall för sin medverkan i kriminaldramat Det som göms i snö (2022).

Previous
Previous

Europas glömda Jerusalem - Den mångkulturella metropolen Lviv

Next
Next

På gemensamma färdvägar - Italiensk och Ukrainsk barockmusik